Wanneer zeg je het vertrouwen in Lyczak op Ruud Gebel?

door Machiel van der Schoot

Beste Ruud Gebel,

We worden de laatste tijd opgeschrikt door het ene na het andere corruptieschandaal. Wetenschapsfraude, diplomafraude, schoolbesturen, woningcorporaties, neurologen en cardiologen,  provinciebestuurders: het houdt niet op.

Nu begrijp ik best dat niemand perfect is en dat we gelukkig (ook voor mijzelf) niet iedereen direct aan de hoogste boom ophangen. Er zijn echter momenten, waarop je moet zeggen dat het genoeg is geweest. Zo’n moment is nu gekomen t.a.v. jouw partijgenoot Stan Lyczak. Wil en kan je die man nog echt laten zitten tot zijn pensioen over ruim een jaar, op onze kosten? Dat komt toch aardig dicht in de buurt van corruptie Ruud?

Hij kost ons niet alleen handenvol geld met zijn salaris, maar ook met het ene na het andere mislukte project. Hoeveel tientallen miljoenen stroppen heeft die kerel ons nu al gekost met het gemeentehuis en de Lage Zijde? Hoeveel heeft hij niet nagelaten te doen, terwijl dat juist zijn taak was?  Aanbestedingsbeleid: iedere ondernemer klaagt er over. Milieu is ook zijn taak. Daar heeft hij echt geen ene donder aan gedaan. Sterker nog hij weet er niks van, interesseert zich er niet voor en sjoemelt  zich een slag in de rondte met de feiten.

Ik heb het interview met Zembla over de Coupépolder even moeten verwerken en jouw reactie daarop, ondermeer aan Dennis Captein, duurde lang. Toen die uiteindelijk kwam, vond ik het overigens niet slecht. Afwachten tot we weten wat deskundigen over de HUIDIGE situatie te melden hebben. Afgaan op feiten nietwaar? Als het om het verleden gaat tellen die feiten ineens niet meer. Wat zat die Stan de Sjoemelaar dom te lullen en/of te liegen zeg! Een wethouder en zijn salaris onwaardig.

Even wat geschiedenisles, die jij ook wel kunt gebruiken denk ik. Vroeger liep het Aarkanaal vanaf de Rijn niet verder dan het bruggetje bij de Zegerplas. Daar moesten de schepen dan het riviertje de Kromme Aar op om naar Amsterdam te gaan. De Coupépolder was onderdeel van de veel grotere Zuid- en Noordeinderpolder aan de Oostkant van het huidige kanaal. Toen dat in 1825 werd doorgetrokken werd er een stuk van de polder afgesneden (gecoupeerd!) aan de Westkant. Vandaar de die naam. Dat stuk had geen eigen watermolens, dus onder het Aarkanaal loopt een tunnel waardoor het overtollige water van de Coupépolder door de molens bij Aarlanderveen en Zwammerdam kon worden weggemaald.  Dat gekke stukje polder werd één van de grootste stortplaatsen van Nederland, zowel legaal als illegaal.

In 1977 waren de boeren aan de overkant het zat dat er zoveel vuiligheid door die tunnel kwam, dat ze hem dichtgestort hebben met klei. “We wisten van niks” is dus onzin. Het mocht niet van de gemeente, die er ook van wist, maar heel erg was het niet. Ze waren toch al bezig met de Zegerplas en het overtollige water (met alle troep) kon daar mooi in weglopen. Een deel van de Zegerplas ligt waar vroeger de zuidkant van de Coupépolder was. Het zand uit dat deel is met vervuild grondwater en al over de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen gespoten om de boel bouwrijp te maken.

Over grondwater gesproken: ongeveer waar ze nu lopen af te slaan op de Golfbaan was vroeger een kleiput. Daar haalden de boeren vruchtbare klei uit. Toen de klei op was, was ook de beschermende laag naar het diepere grondwater weg. Onderstromingen hebben toen in de loop van de jaren een gat geslagen waar de gemeente later vele jaren het huisvuil kon dumpen zonder dat het vol raakte. Pas in 1970 stopte het eindelijk. Bij het graven van een gat voor de nieuwe vuilnis/gifbelt (de huidige heuvel) is de kleilaag die maar een paar meter diep ligt, ook weggehaald. Wie weet hoe ver de zooi zich daar nu ook al onder de grond heeft verplaatst.

Over de arrestaties en vuistdikke rapporten zal ik het maar niet hebben. Die tienduizenden vaten met gif en andere troep zijn gewoon een feit. Zelfs jouw partijgenoot Ed Nijpels heeft dat onderzocht en bevestigd.

Heb je dat wetend de opmerkingen van JOUW wethouder gehoord?

  • Er ligt “wat” chemisch spul. 
  • Ik heb die “verhalen” ook gehoord. 
  • Ik ken het rapport niet in detail.
  • Ik heb het zelf niet gedaan.

Als je zo met feiten omgaat of zo’n onbenul bent op je vakgebied, dan deug je niet. Dan moet zo’n vent aftreden of weggestuurd worden en wel onmiddellijk. Zo’n idioot, zo’n paardenlul, zo’n opvreter, zo’n eigenlijk corrupt mannetje willen wij hier niet meer als wethouder. Je schaamt je toch rot als Alphenaar. En Ruud, als jij, juist jij, als huisarts die extra voorzichtig rond volksgezondheid hoort te zijn, nu niet ingrijpt, wil een heel groot deel van de bevolking en zelfs de VVD uit Boskoop en Rijnwoude niet meer dat jij blijft. Ik zou ook maar niet meer zo zeker zijn van je partij- en fractiegenoten uit Alphen.

Zonder vriendelijke groet

Machiel van der Schoot

Naschrift:

Ik maak me niet voor niets zo kwaad om dat gebrek aan historisch besef. In 1959!!! was er uitgerekend op het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn een provinciale crisisvergadering, omdat er overal in Zuid-Holland enorme vissterfte was. Shell had in Gouderak gif gestort. Toen daar later het eerste grote gifschandaal van Nederland was, wist ook niemand ergens van. Het lijkt wel of de geschiedenis zich voortdurend herhaalt. Zie de de krantenknipsels uit 1959. Zie de de krantenknipsels uit 1983 waaruit blijkt dat niemand ineens iets wist. En nu 2012, 53 jaar later!!, houdt een wethouder zich weer van de domme. Genoeg is genoeg!