Ruud Gebel Sovjet-spion?

door Machiel van der Schoot

Voor wie het nog niet wist:  de echte baas van Alphen aan den Rijn heet Ruud Gebel. Hij is huisarts en heeft ook nog genoeg tijd over voor de politiek. Niet zomaar een beetje, nee, Ruud is de baas van de VVD, de grootste partij hier. Hij bepaalt welke andere partijen mee mogen doen en heeft een dikke vinger in de pap bij de aanstelling van wethouders.

Ruud schrijft ook blogs. Deze week houdt hij een heel betoog over meer betrokkenheid van burgers bij de maatschappij. Ik kan me er aardig in vinden. Minder overheid, minder commercie en meer onder elkaar doen. Bijna een perfecte wereld met alleen maar lieve mensen.

Ruud schrijft (echt waar!) het volgende:

“Een ideaalbeeld vinden we terug in de serie Star Trek. In deze serie bestaat geen geld. De wetenschapper, de kunstenaar, de bakker, iedereen doet waar hij of zij goed in is, er wordt niet naar elkaar gekeken of de een wel net zo veel doet als de ander. Als iemand niet kan werken, wordt er voor hem of haar gezorgd.”

en wat verder:

“…openbare orde en veiligheid is bij uitstek een overheidstaak, hoewel je in de ideale wereld natuurlijk geen geweld, politie of leger nodig hebt.”

Normaal denk je bij de VVD toch meer aan een rijke vent met een dikke sigaar dan aan zo’n ouderwetse hippie met een grote joint, maar Ruud smijt dit clichébeeld volledig aan diggelen.

Wauw man, wat een heftig spul moet jij in je sigaretje gehad hebben toen je dat schreef!  Je reinste propaganda voor anarchisme, commune-achtige samenlevingsvormen en “Love and Piece”. Zit je wel bij de goede politieke partij? Dit is meer de taal van vroeger bij de Kabouterpartij of de PSP.

Je bent toch geen intrigant van een geheime Russiche beweging, die nog steeds streeft naar communistische wereldheerschappij? Krijg je iedere maand een bedrag gestort op een Zwitserse bankrekening? Wat deed je in het Bospark? Stopte je geheime gemeentestukken in een gemarkeerde afvalbak voor je Sovjet-contactpersoon?

Het is wel spannend dit soort James Bond taferelen op Alphen te projecteren, maar het is veel simpeler: aan het eind van zijn blog is te lezen dat het weliswaar moeilijke economische tijden zijn, maar dat het woord crisis veel te ver gezocht is. “In 1929 was het pas crisis!”

Daar komt de aap uit de mouw.

Vertel je aan je patiënten ook dat ze niet zo moeten zeuren? Dat er in 1929 pas erge ziektes waren zoals TBC en cholera en dat penicilline toen nog niet was uitgevonden. Natuurlijk niet.

Eerst 130 miljoen NUON-geld in eigen politieke zak houden en weigeren het aan de burgers terug te geven. Zo werkte democratie niet volgens jou Ruud. De Jan Lul burgers mochten zich er niet mee bemoeiien. Alles werd gestopt in grond- en huizenaankoop rond het Station en aan de Lage Zijde. Op dit moment is de hele zooi is niks meer waard. Niemand ziet er brood in om nog een winkel te beginnen of te gaan bouwen. Juist op dat moment kom jij met een verhaaltje over de terugtrekkende overheid en de opmerking dat er geen crisis is.

Je probeert gewoon je kont te draaien uit de nooit opgebouwde sloop- en spookwijken, die we in Alphen, mede en vooral dankzij jou en de VVD hebben. Los dat eerst maar op en kom daarna pas met je mooie verhaaltjes.

Dag Ruud, zien we zo bleek?

P.S. Waar blijft je maatje Lyczak met zijn projectontwikkelaar? Is hij soms ook aan het terugtreden?